Змията и Дъгата. Удивителното приключение на харвардски учен в тайните общества на културата на водун в Хаити. История за зомбита и магии – Уейд Дейвис

През април 1982 г. етноботаникът Уейд Дейвис пристига в Хаити, за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани. Въвлечен в подземния свят на ритуали и церемонии, Дейвис прониква в мистиката на водун толкова надълбоко, че успява да постави зомбирането в правилния му контекст сред културата на водун. С развитието на разследването Дейвис осъзнава, че историята на водун е всъщност историята на цяло Хаити – от африканския произход на народа през успешното хаитянско движение за независимост, чак до днешно време, когато културата на водун на практика е правителството в селските райони на Хаити . „Змията и Дъгата“ съчетава антропологичното изследване с едно забележително лично приключение, за да хвърли светлина и най-сетне да обясни едно явление, което от край време е запленило света.

Уейд Дейвис завършва „Антропология и биология“ в Харвардския университет, а малко след това получава докторска степен по „Етноботаника“. Придобива опит в областта най-вече от Харвардския ботанически музей като изследовател на растения, етноботаник и фотограф, изследва петнайсет племенни групи от осем латиноамерикански националности, а след това се заема с работата в Хаити, която го води до написването на „Змията и Дъгата“. Родом от Британска Колумбия, Дейвис е работил като дървар, земемер, ловен водач и парков ренджър. Публикувал е редица научни студии и е водил многобройни лекции.

Екранизация: Историята на харвардския учен, потопил се в изследване на зомбита и магии, се превръща в култова веднага след излизането си в средата на 80-те, дотолкова, че небезизвестният Уес Крейвън (създател на филмовите поредици „Кошмари на Елм Стрийт“ и „Писък“) прави своя хорор версия, с което само затвърждава статуса ѝ. И ако героят на Индиана Джоунс не беше факт по онова време, най-вероятно повечето хлапета щяха да мечтаят да станат етноботаници, като героя на Бил Пулман, който влиза в ролята на изследователя Дейвис, вместо археолози.

превод: Диляна Георгиева 
художествено оформление: Виктория Видевска

Характеристики: Американска, първо издание / меки корици / 13х20 см / 440 стр. / година на издаване: 1985 / година на издаване в България: 2017 / оригинално заглавие: The Serpent and the Rainbow: A Harvard Scientist’s Astonishing Journey into the Secret Societies of Haitian Voodoo, Zombies, and Magic / ISBN 978-619-7313-02-4