Крадецът на орхидеи. Една истинска история за красота и обсебване – Сюзън Орлийн

Превърнал се в модерна класика, „Крадецът на орхидеи“ на Сюзън Орлийн е отличителен, забавен и завладяващ разказ за една невероятна обсесия. Решен да клонира застрашено растение – много рядката “Орхидея призрак” (Polyrrhiza lindenii) – изключително ексцентричният и странно привлекателен мъж на име Джон Ларош води Орлийн на незабравима обиколка из малко познатата американска субкултура на продавачите на растения. Действието в това интимно журналистическо разследване се развива в блатата на Флорида и извън тях, където ще срещнем още индианците семиноли, които му помагат и закона, който се бори с него. В края Орлийн, както и читателят ще придобият много по-голямо уважение към решителността на аутсайдера Ларош и ще открият нова завладяваща дефиниция за страст.

Сюзън Орлийн (р. 1955) е щатен автор за New Yorker от 1992 г., като е писала още за Outside, Esquire, Rolling Stone и Vogue. Завършва университета в Мичиган и работи като репортер в Портланд, Орегон и Бостън, Масачузетс. В момента живее в Ню Йорк.

Интервю със Сюзън Орлийн

Екранизация: Четири години след публикуването на книгата, тандемът Спайк Джоунз (режисьор) – Чарли Кауфман (сценарист), които работят заедно и по „Да бъдеш Джон Малкович“, изграждат върху историята филма „Адаптация“, с Мерил Стрийп в ролята на Орлийн и Никалъс Кейдж в ролята на Кауфман. Тъй като книгата е многопластова като глава лук, както казва Орлийн в едно свое интервю, Кауфман не успява да развие филмов сценарий по нея, затова той пише сценарий как пише сценарий, който е с не по-малко пластове. Ролята на Джон Ларош е поверена на Крис Купър, който взима „Оскар“, „Златен глобус“ и още 12 отличия за играта си.

превод: Ивелина Минчева-Бобадова 
художествено оформление: Виктория Видевска

Характеристики: Американска, първо издание / меки корици / 13х20 см / 400 стр. / година на издаване: 1998 / година на издаване в България: 2017 / оригинално заглавие: The Orchid Thief. A true story of beauty and obsession / ISBN 978-619-7313-04-8