Карл Велики – Луиза Генова

Тази малка книга за Карл Велики разказва за някои от най-интересените моменти от живота на краля на Франкската империя. Любопитен факт е как неграмотен (според съвременните разбирания) човек, който не може дори да се подпише, реално извършва една от най-големите образователни реформи в европейската история. Желанието му да улесни писането и четенето, довежда до раждането на малката буква и разработването на нова шрифтова система.

Смятан за първия велик владетел на Западна Европа и най-ярък и забележителен реформатор от Ранното средновековие, Карл Велики оставя траен отпечатък във всички сфери на обществения живот в Европа. Културното му наследство е актуално и до днес, но не с традицията на победоносни войни и завоевания, а с каузата на европейския мир и единство. Той не само е наричан Бащата на Европа, но се свързва пряко с идеята за обединение на континента.

Луиза Генова е родена в София, където живее и работи. Завършва средното си образование в Класическата гимназия, след което завършва психология и политически науки в Нов български университет. Интересът ѝ към образа на Карл Велики се появява по време на  едногодишния ѝ престой в Аахен, където пише магистърската си теза.

След няколко години на проучване и задълбочено изследване на темата тя решава, че тази част от европейската история може да бъде представена по един по-увлекателен и популярен начин. В тази малка книга ще откриете множество любопитни факти за формирането на Западна Европа такава, каквато я познаваме днес, както и защо именно Карл Велики е наричан Бащата на Европа.

Редактор: Румен Генов
Коректор: Жана Парашкевова
Корица и заглавки: Дамян Дамянов
Илюстрации: Калина Христова

Характеристики: българска, първо издание / меки корици / 12х16,5 см / 220 стр. / година на издаване: 2023 / ISBN 978-619-7736-24-3

15,00 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 15,00 лв.
Моля, изберете: