За нас

ЕРОВЕ е семейно издателство, основано от Тодор и Атанаска Станчеви, етнолози по призвание и професия, което стартира смело с превода на Дивашка жътва през 2016 г. Името му идва от общото название на две от най-характерните и специфични букви в българската азбука – голям и малък ер. Нарекохме го така, защото книгите излизащи под този знак са точно такива – с характер и за специална публика.

В ЕРОВЕ държим на детайла, защото знаем, че това може да е препъни камъчето. Затова наблягаме на всеки процес от раждането на книгата, а използването на български кирилски шрифт е едно от тези неща. Шрифтовата система, която ще откриете в повечето от нашите издания се нарича "Модерато" и е разработена от доц. Илия Груев, преподавател в катедра „Книга и печатна графика“ в НХА.

Друго, което ни отличава е експериментът. Ние сме дръзки, както откъм съдържание, така и откъм визия. За  първото се доверяваме на малък екип, който непрестанно търси следващата добра книга, а за второто на няколко артисти-корифеи в илюстрацията, сред които е и Виктория Видевска, млад художник с уклон към племенното и приказното, какъвто беше и профилът на ЕРОВЕ в началото.

И като казваме началото, ето какво беше то (прочетете туктуктук и тук или гледайте тук).

Какво издаваме сега ли? Даваме шанс, както на добри художествени истории, така и на силни документални текстове. Превеждаме, но обичаме да работим и с български автори. Харесваме реални сюжети, но се потапяме надълбоко и в приказно-митичното и фантастичното! Не на последно място, ще споменем, че обожаваме красиво илюстрирани детски книги! С две думи (може и да са три): НИЕ РАЗКАЗВАМЕ ИСТОРИИ!

Не на последно място, може да добавим, че през 2024 г. семейството ни се разрасна, като детската ни серия ЕР МАЛКИ, стана импринт за детска литература! Може да разгледате както правим там, на адрес: https://ermalki.eu/ 

Надяваме се времето прекарано с нашите заглавия да бъде наситено само с положителни емоции :)))