За нас

Ерове е малко семейно издателство, основано от Тодор и Атанаска Станчеви, етнолози по призвание и професия, което стартира смело с превода на Дивашка жътва през 2015 г. Името му идва от общото название на две от най-характерните и специфични букви в българската азбука – голям и малък ер. Нарекохме го така, защото книгите излизащи под този знак са точно такива – с характер и за специална публика.

В Ерове държим на детайла, защото знаем, че това може да е препъни камъчето. Затова наблягаме на всеки процес от раждането на книгата, а изборът на български кирилски шрифт е едно от тези неща. Шрифтовата система, която ползваме в нашите издания се нарича Модерато и е разработена от доц. д-р Илия Груев, преподавател в катедра „Книга и печатна графика“ в НХА.

Друго, което ни отличава е експериментът. Ние сме дръзки както откъм съдържание, така и откъм визия. Даваме шанс на невероятни, предимно документални сюжети и неиздавани в България автори. Сътрудничим си с изпълнени с ентусиазъм млади преводачи и с артисти, които са по-далече от книжното, но много във визуалното.

Основните линии, които развиваме засега са в полето на антропологията, което е необятно като тематика, а нашата главна цел е по-лесното разбиране на другостта. Първата група заглавия е съставена от преводна литература чрез серията Cabinet of curiosities (вижте повече за нея тук) и е насочена към всички, които обичат да пътуват с книга в ръка. В нея събираме реални истории за странни културни практики и явления като канибалството в Нова Гвинея, зомбирането в Хаити или колекционирането на орхидеи във Флорида. Във втората ще ви предложим да се докоснете до неиздавани книги от български автори, които са повече от пътешественици по екзотични дестинации. И не на последно място ще обърнем внимание и на основополагащи трудове, като изследванията на Маргарет Мийд върху възпитанието и пола. Освен в реалното, ще се потопим надълбоко и в приказното и митичното, където може да очаквате, ще има много магия!

Чудесните снимки в настоящата онлайн книжарница са дело на фотографа Иван Дончев и аниматора Аси Петров, който разработи и логото ни.

Надяваме се времето прекарано с нашите заглавия да бъде наситено само с положителни емоции, а още за нас, може да прочетете тук :))) Пътувайте и изследвайте с книгите на Ерове!