За нас

Ерове е малко семейно издателство, основано от Тодор и Атанаска Станчеви, етнолози по призвание и професия, което стартира смело с превода на Дивашка жътва през 2016 г. Името му идва от общото название на две от най-характерните и специфични букви в българската азбука – голям и малък ер. Нарекохме го така, защото книгите излизащи под този знак са точно такива – с характер и за специална публика.

В Ерове държим на детайла, защото знаем, че това може да е препъни камъчето. Затова наблягаме на всеки процес от раждането на книгата, а използването на български кирилски шрифт е едно от тези неща. Шрифтовата система, която ще откриете в нашите издания се нарича Модерато и е разработена от доц. Илия Груев, преподавател в катедра „Книга и печатна графика“ в НХА.

Друго, което ни отличава е експериментът. Ние сме дръзки, както откъм съдържание, така и откъм визия. За  първото се доверяваме на малък екип, който непрестанно търси следващата добра книга, а за второто на няколко артисти-корифеи в илюстрацията, сред които е и Виктория Видевска, млад художник с уклон към племенното и приказното, какъвто беше и профилът на Ерове в началото. И като казваме началото, ето какво беше то ( вижте набързо тук, прочетете повече тук, тук, тук и тук или гледайте тук).

Какво издаваме сега ли? Даваме шанс, както на добри художествени истории, така и на силни документални текстове. Превеждаме, но обичаме да работим и с български автори. Харесваме реални сюжети, но се потапяме надълбоко и в приказно-митичното и фантастичното! Не на последно място, ще споменем, че обожаваме красиво илюстрирани детски книги! С две думи (може и да са три): НИЕ РАЗКАЗВАМЕ ИСТОРИИ!

Надяваме се времето прекарано с нашите заглавия да бъде наситено само с положителни емоции :)))